Verplichting: inwoners en bedrijven mogen mee investeren (lokaal eigendom)

De gemeente verplicht initiatiefnemers om inwoners en lokale bedrijven ook financieel mee te laten doen bij een zonneveld. Sterker nog, het uitgangspunt is 50% lokaal eigendom zoals benoemd in het landelijke Klimaatakkoord. Dit kan per initiatief op een eigen manier vorm krijgen, de gemeente legt dit niet vooraf vast maar toetst wel het participatieplan. Uitgangspunt is dat niet alleen de initiatiefnemer en de ontwikkelaar maar ook de omgeving van het zonneveld profiteert. Deze pagina geeft verschillende mogelijkheden die ook gecombineerd kunnen worden.

 

Initiatiefnemers moeten bewoners en bedrijven in het gebied (bij voorkeur de gehele gemeente) de kans geven om mee te investeren in, én mee te verdienen aan het project. Door de lasten en de lusten te verdelen, wordt de lokale betrokkenheid bij het zonneveld vergroot. Oftewel: er moet ruimte worden gegeven voor óók een positief gevoel naast het onmiskenbare feit dat het zonneveld een verandering betekent voor het landschap.

Betrek omwonenden

De initiatiefnemer is verplicht om omwonenden te betrekken bij het plan. Dit gaat niet alleen over meedenken tijdens het proces maar ook over financieel meedoen. De initiatiefnemer gaat in gesprek met lokale partijen en omwonenden op welke manier 50% lokaal eigendom haalbaar is. Dit gesprek gaat ook over een eerlijke verdelen van lusten en lasten.

Denk voor financieel deelnemen aan mogelijkheden zoals:

 • samenwerken met een lokale energiecoöperatie (initiatiefnemer en omgeving zijn samen eigenaar)
 • aandelen/obligaties uitgeven aan omwonenden en inwoners van de gemeente
 • aandelen/obligaties uitgeven aan derden buiten de gemeente
 • postcoderoos
 • gebiedsfonds (deel van de winst beschikbaar voor projecten en activiteiten die de omgeving ten goede komen)
 • opgewekte stroom lokaal vermarkten
 • certificaten van oorsprong bij stroomafname

 

Deze worden hieronder toegelicht.

Een collectief zonneveld

Bij voorkeur legt de grondeigenaar of exploitant een zonneveld aan samen met geïnteresseerde omwonenden. Vaak wordt daarbij wel de expertise van een projectontwikkelaar of adviseur betrokken.

 

U kunt een nieuwe energiecoöperatie starten specifiek voor dit zonneveld. Ook kunt u afspraken maken met een bestaande energiecoöperatie zoals de EigenWijkse Energie Coöperatie. EWEC heeft al verschillende collectieve projecten gerealiseerd op grote daken. De startinvestering kan een combinatie zijn van eigen vermogen, een lening van bijvoorbeeld een bank, van crowd funding, etc.

 

De coöperatie kan haar investering terugverdienen door, naast het verkopen van de groene stroom, gebruik te maken van:

 • Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE-Plus)
 • Regeling Verlaagd Tarief (‘Postcoderoos’)

meer over regeling verlaag tarief

 

Deze belastingmaatregel is bedoeld voor particuliere huishoudens en bedrijven die in hun woonomgeving duurzame energie willen opwekken. De Postcoderoos zorgt voor een belastingkorting op de energierekening. Als er een duurzame energie-initiatief is in een postcodegebied, dan mogen de aangrenzende postcodes hier aan meedoen. Daarom de naam: postcoderoos.

lees minder

Gebruik maken van crowd funding

Voorbeeld uit Wijk bij Duurstede:

 • de EigenWijkse Energie Coöperatie investeert in twee zonnedaken: de Stroomfabriek Bosschewaarden en Mariënhoeve II
 • daarnaast investeren bewoners en bedrijven uit de omgeving
 • dit loopt via een crowdfundingsplatform, bijvoorbeeld Greencrowd of ZonnepanelenDelen (deze staan onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten)
 • als u investeert in zonnepanelen via crowdfunding dan staat dit helemaal los van uw eigen huis of bedrijf en uw eigen energieverbruik. U kunt ook nog zonnepanelen op uw eigen dak leggen of op een collectief dak.

Combi van Postcoderoos en reguliere investering (Nieuwegein)

Een voorbeeld van binnen de regio:

E-Lekstroom is een energie coöperatie die energieprojecten wil starten in Nieuwegein, Vianen en IJsselstein. Zij openden in maart 2018 het eerste en grootste zonnepark in Midden-Nederland: Solarpark Galecop (7 maart 2018 geopend)

 • 1.200 panelen worden aangeboden aan bewoners en kleine bedrijven in de omgeving via de Postcoderoos (project website)
 • 300.000 kWh groene stroom
 • deze panelen worden eind 2018 geplaatst

Inmiddels staat er met reguliere financiering:

Gebiedsfonds

Een bepaald percentage van de winst wordt in een gebiedsfonds gestopt. De omgeving van het zonneveld besluit met elkaar voor welke verbetering van de woon/leefomgeving het geld wordt ingezet. Op deze manier profiteert de omgeving mee in de opbrengsten van het zonneveld.

Bijzondere vormen van financiering

Zonnevelden die het initiatief zijn van inwoners en bedrijven uit Wijk bij Duurstede, zouden ook op een bijzondere manier gefinancierd kunnen worden. Een voorbeeld is een actie bij de avondvierdaagse in Nijmegen. Bezoekers werden gevraagd om ‘een biertje’ te doneren. Met het opgehaalde geld worden diverse stallen in de omgeving van Nijmegen van zonnepanelen voorzien. De groene stroom die hiermee wordt opgewekt, wordt gebruikt om de Vierdaagsefeesten de komende jaren energieneutraal te maken.

Foto's van zonnepark Nieuwegein